jump to navigation

Gyaniz 1st Anniversary Quiz- The Year That Was.. October 25, 2009

Posted by Gyaniz in Specials.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
9 comments

We are an year old today and would like to thank each and everyone of you, for the constant encouragement shown to us. On the 1st anniversary we bring to you 10 questions as a part of the 1st anniversary quiz.

1. The pension scheme was launched by the British. When the poor peasants came to claim the pensions, the officials were not able to recognize the people. As such many peasants used to fool the officials. What came out as the solution?

Ans.: The thumb impression.

2. Technically it is a fruit, since it is the ripened ovary of a plant. However in 1893, the US supreme court ruled in the case of “NIX vs. HEDDEN” that they were to be considered vegetables. What are we talking about?

Ans.: Tomato

3. Traditionally there are 101 classical stories. Most of them were initially composed to last a whole night. Nowadays there is increasing popularity for concise versions of every story (lasting 2-4 hours instead of a whole night) . Which form of ancient dance are we talking about?

Ans.: Kathakali

4. He changed his surname from “Sakpal” to “_________” with the recommendation of his teacher from his native village in Ratnagiri district. He was selected by the Gayakwad ruler to travel to the United States and enroll at Columbia University, with a scholarship of $11.5 per month. In 1916, he was awarded a Ph.D. for a thesis, which he eventually published in book form as The Evolution of Provincial Finance in British India. Who?

Ans.: Dr. BR Ambedkar

5. At the Battle of Pollilur in 1780, it was effectively used on a large scale against British Army. Later in 1797 a British officer Col. William Congreve took the idea to England, what are we talking about?

Ans.: Rockets which were used by Tipu sultan against East India Co.

6. How do we better know this chronology of events:

• June 15th 1648 – St Mary’s Church is fortified and a large cannon is placed on the roof which was fired by ‘One-Eyed Jack Thompson’.
• July 14th / July 15th 1648 – The Royalist fort within the walls at St Mary’s church is blown to pieces and their main cannon battery is destroyed.
• August 28th 1648 – The Royalists lay down their arms, open the gates of Colchester and surrender to the Parliamentarians.

Ans.: Humpty Dumpty, the nursery rhyme.

7. Identify the legend.

7

7

Ans.: Conrad Hilton

8. Identify the man in the picture and the piece of work in his hand.

8

8

Ans.: Dante Alighieri and The Divine Comedy.

9. Identify the author.

9

9

Ans.: Karan Bajaj, author of Keep off the grass.

10. Who is the advertiser.

10

10

Ans.: Cycle agarbattis.

Marquee Collection#11 October 21, 2009

Posted by Gyaniz in Marquee Collection.
Tags: , ,
4 comments

Q. Which F1 circuit does this trophy belong to and what is special about it, they started this in 2008 and have done in 2009 as well.

Marquee Collection#11

Marquee Collection#11

Ans.: Brazilian F1 GP, the trophy is designed of recycled plastic derived from plastic products thrown in pitstops. The trend was started in 2008.

Rightly answered by Ameya.

Marquee Collection#10 (Diwali Issue) October 17, 2009

Posted by Gyaniz in Marquee Collection.
Tags: , , , , ,
9 comments

Happy Diwali from Team Gyaniz!!

Q. Identify the book & author and the company on which it is based, from the book cover.

Marquee Collection#10

Marquee Collection#10

Ans.: The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook: A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal by Ben Mezrich.

Answer Marquee#10

Rightly answered by Udit, Dinakar, Gayatri, Jaya Mukherjee, Ignoramus Scribbler,Anubhav Chatterjee, Abhishek, Jyotesh and Shubhendu. Well done!

Marquee Collection#9 October 11, 2009

Posted by Gyaniz in Marquee Collection.
Tags:
7 comments

Q. Identify the philanthropist from the pic below:

Marquee collection#9

Marquee collection#9

Ans.: Cecil Rhodes

Rightly answered by Rithwik, Chirag, Chandrashekar, Sindhuja, Debashish and Dinesh.

Marquee Collection#8 October 7, 2009

Posted by Gyaniz in Marquee Collection.
Tags: ,
7 comments

Q. Identify these men (collective answer would do, names not required).

Marquee Collection # 8

Marquee Collection # 8

Ans.: Titanic Crew

Well answered by Raklodrama, Techie, Dinakar, Karan, Mayura, ARR and Manasa.

Marquee Collection#7 October 1, 2009

Posted by Gyaniz in Marquee Collection.
Tags: , , , ,
1 comment so far

Q. What are these from the collector’s world (hint: a famous brand’s freebies)

Marquee#7

Marquee#7

Ans.: Brooke Bond tea collector cards.

Well answered by Vinayak.