jump to navigation

Marquee Collection#50 July 31, 2010

Posted by Gyaniz in Marquee Collection.
Tags: ,
25 comments

Q. Identify the guy and the girl. (Hint: Very Current)

50

50

Ans.: Marc Mezvinsky and Chelsea Clinton

Advertisements

“Quiz Book” Section July 26, 2010

Posted by Gyaniz in Announcements.
Tags: ,
add a comment

A New section has been added to the blog – Quiz Book,  which will feature dry questions only. It will be updated periodically. So keep checking it out ppl 🙂

https://gyaniz.wordpress.com/quiz-book/

Marquee Collection#49 July 24, 2010

Posted by Gyaniz in Marquee Collection.
Tags: , , ,
2 comments

Q. Identify the man in the picture and what is he doing.

(Hint: The face has not been blackened by us, its an original pic)

49

49

Ans.: P.C.Sorcar Sr. cycles blindfolded along Place de L’opera and Champs-Elysees, Paris, July, 1950

Centennial Collection: The India Quiz July 17, 2010

Posted by Gyaniz in Specials.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
12 comments

1. Identify and Connect.

Connect

Ans.: Airports in India

A.Vir Savarkar (Port Blair)
B.Rajiv Gandhi (Hyderabad)
C.Sathya Sai Baba (Puttaparthi)
D.Lokpriya Gopinath Bordoloi (Guwahati)
E.Jayaprakash Narayan (Patna)
F.Sardar Vallabh Bhai Patel (Ahmedabad/Gandhinagar)
G.Birsa Munda (Ranchi)
I.Dr.B.R.Ambedkar (Nagpur)
J.Biju Patnaik (Bhubaneswar)
K.Chaudhry Charan Singh (Luckhnow)
L.Netaji Subhash Chandra Bose (Kolkata)

2. Easy one. Identify this genre of vehicle 😉

Ans.: Jugaad

Jugaad are locally made motor vehicles that are used mostly in small villages as a means of low cost transportation in India. “Jugaad” is also a colloquial Hindi word that can mean an innovative fix, sometimes pejoratively used for solutions that bend rules, or a resource that can be used as such or a person who can solve a vexatious issue. It is used as much for enterprising street mechanics as for political fixers. In essence, it is a tribute to native genius, and lateral thinking.

Jugaad vehicles cost around Rs. 20,000 (less than US$ 400). They are known for having poor brakes and can not go beyond 60 km/h. They operate on diesel fuel and are just ordinary water pump sets converted into engines.

The brakes of these vehicles very often fail and one of the passengers jumps down and applies a manual wooden block as a brake. These vehicles do not have any vehicle registration plate as they are not registered with the Regional Transport Office (RTO). Hence, they end up not paying any road tax.

3. Identify the lady with Rabindra Nath Tagore.

Ans.: Helen Keller

4. Connect A & B


Ans.: Patanjali

The statue is of Patanjali and Patanjali Yogpeeth was started by Baba Ramdev.

5. Connect the dame to the logo.


Ans.: Prithvi Theatre and the lady is Sanjana Kapoor.

6. Identify all the three and where are these statues located?

Ans: Shri Krishna Deva Raya with queens Chinna Devi and Tirumala Devi at Tirupati Temple.

7. Which Indian city is named after this Yogi?

Ans.: Gorakhpur after Baba Gorakhnath

8. Identify this genius, who has given smiles to many faces.

Ans.: Anand Kumar, “Super 30

9. Identify the lady. (The gents are quite well known, so dont bother about them :P)

Ans.: Usha Khanna, regarded as the first female music director of Indian Film industry.

10. What is this map about?

Ans.: PIN Code Map of India.

Team Gyaniz

Marquee Collection#48 July 9, 2010

Posted by Gyaniz in Marquee Collection.
Tags: , ,
9 comments

Q. Identify the dance form.

48

48

Ans.: B-boying, also known as breaking and commonly referred to as breakdancing, is a style of dance that was created and developed as part of hip-hop culture among African Americans, and later on Latino youths in New York City.

Marquee Collection#47 July 4, 2010

Posted by Gyaniz in Marquee Collection.
Tags: ,
24 comments

Q. Identify the entertainer on the right. (Hint: Middle name ” Spencer”)

47

47

Ans.: Sir Charles Spencer “Charlie” Chaplin (with Paulette Goddard)

Cracked by one and all. 🙂