jump to navigation

Science Express chugs along for an informed nation January 19, 2011

Posted by Gyaniz in News You Can Use, Specials, Technology.
Tags: , ,
add a comment
science express gyaniz

science express gyaniz

Caught a fleeting glimpse of this white drifter and couldnt help but to rush to the window to see what it was? I am happy to share it here:

Science Express is a unique science exhibition on a 16-coach, fully AC train, traveling across India. This exhibition showcases cutting-edge research in Science. An Indo-German collaborative project; it was flagged off on 30 October 2007 by Honorable Prime Minister of India Dr. Manmohan Singh and German Chancellor Dr. Angela Merkel. This innovative exhibition has received an unprecedented response and created four National Records. During its three phases, till April 2010, it has been visited by over 51 lakh people, mostly students. So far, it has traveled over 50,000 km, covering 150 locations, during its 600 exhibition days.

Science express 2 Gyaniz

Science express 2 Gyaniz

This state-of-the-art mobile exhibition attempts to develop scientific temper amongst the masses and encourages students to pursue higher studies and careers in science. It hosts interactive exhibits developed by Max Planck Society, Germany; Department of Science & Technology (DST), Govt. of India and Vikram A Sarabhai Community Science Centre (VASCSC), Ahmedabad. It also houses the ‘Joy of Science’ hands-on lab for conducting Science & Mathematics experiments, as well as exhibitions on Climate Change and India’s heritage in Science & Technology.

The State Tourism Logos of Incredible India January 6, 2011

Posted by Gyaniz in Marketing, Specials, Trivia.
Tags: , , , , ,
1 comment so far
Incredible India gyaniz

Incredible India gyaniz

The Incredible India story has been told more often than not and so is State Tourism logos and punchlines asked at many a quizzes across India. In my effort to compile the logos of all States and UTs of India, I have found that some of the states have been really aggressive about their marketing, while the rest are doing the catch up, and an equally significant number does not care.

Surprisingly, the top 3 states for foreign tourists have been in sequential order Tamil Nadu, Maharasthra & Delhi. While for domestic travellers its Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Tamil Nadu. (Data- Tourism Ministry 2009)

Tourist Figures

State tourism logos:

Union territories Tourism Logos:

Centennial Collection: The India Quiz July 17, 2010

Posted by Gyaniz in Specials.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
12 comments

1. Identify and Connect.

Connect

Ans.: Airports in India

A.Vir Savarkar (Port Blair)
B.Rajiv Gandhi (Hyderabad)
C.Sathya Sai Baba (Puttaparthi)
D.Lokpriya Gopinath Bordoloi (Guwahati)
E.Jayaprakash Narayan (Patna)
F.Sardar Vallabh Bhai Patel (Ahmedabad/Gandhinagar)
G.Birsa Munda (Ranchi)
I.Dr.B.R.Ambedkar (Nagpur)
J.Biju Patnaik (Bhubaneswar)
K.Chaudhry Charan Singh (Luckhnow)
L.Netaji Subhash Chandra Bose (Kolkata)

2. Easy one. Identify this genre of vehicle 😉

Ans.: Jugaad

Jugaad are locally made motor vehicles that are used mostly in small villages as a means of low cost transportation in India. “Jugaad” is also a colloquial Hindi word that can mean an innovative fix, sometimes pejoratively used for solutions that bend rules, or a resource that can be used as such or a person who can solve a vexatious issue. It is used as much for enterprising street mechanics as for political fixers. In essence, it is a tribute to native genius, and lateral thinking.

Jugaad vehicles cost around Rs. 20,000 (less than US$ 400). They are known for having poor brakes and can not go beyond 60 km/h. They operate on diesel fuel and are just ordinary water pump sets converted into engines.

The brakes of these vehicles very often fail and one of the passengers jumps down and applies a manual wooden block as a brake. These vehicles do not have any vehicle registration plate as they are not registered with the Regional Transport Office (RTO). Hence, they end up not paying any road tax.

3. Identify the lady with Rabindra Nath Tagore.

Ans.: Helen Keller

4. Connect A & B


Ans.: Patanjali

The statue is of Patanjali and Patanjali Yogpeeth was started by Baba Ramdev.

5. Connect the dame to the logo.


Ans.: Prithvi Theatre and the lady is Sanjana Kapoor.

6. Identify all the three and where are these statues located?

Ans: Shri Krishna Deva Raya with queens Chinna Devi and Tirumala Devi at Tirupati Temple.

7. Which Indian city is named after this Yogi?

Ans.: Gorakhpur after Baba Gorakhnath

8. Identify this genius, who has given smiles to many faces.

Ans.: Anand Kumar, “Super 30

9. Identify the lady. (The gents are quite well known, so dont bother about them :P)

Ans.: Usha Khanna, regarded as the first female music director of Indian Film industry.

10. What is this map about?

Ans.: PIN Code Map of India.

Team Gyaniz

Merry Xmas Special Question December 25, 2009

Posted by Gyaniz in Specials.
Tags: , , , , , , , , ,
6 comments

Merry Xmas to everyone from Team Gyaniz.

Q. What is special about the picture below, it was the first of its kind?

Specials

Specials

Ans.: First ever commercial Christmas and New Year Card.

First christmas card

First christmas card

John Callcott Horsley (born 1817– died 1903), a British narrative painter and a Royal Academician, designed the very first Christmas and New Year’s card at the request of his friend Sir Henry Cole (the first director of the Victoria and Albert Museum)

The Christmas card was lithographed on stiff cardboard, 5 1/8 by 3 1/4 inches, in dark sepia, with a design of a trellis of rustic-work, in the Germanesque style, divided into a center and two side panels. In the panels were figures representing two of the acts of charity, “feeding the hungry” and “clothing the naked.”

Rightly answered by Mohit, Kaushik, Shrey, Anubhav ,Anjana & Vinayak.
Thanks Kaushik for the explanation used here in the answer.

Gyaniz 1st Anniversary Quiz- The Year That Was.. October 25, 2009

Posted by Gyaniz in Specials.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
9 comments

We are an year old today and would like to thank each and everyone of you, for the constant encouragement shown to us. On the 1st anniversary we bring to you 10 questions as a part of the 1st anniversary quiz.

1. The pension scheme was launched by the British. When the poor peasants came to claim the pensions, the officials were not able to recognize the people. As such many peasants used to fool the officials. What came out as the solution?

Ans.: The thumb impression.

2. Technically it is a fruit, since it is the ripened ovary of a plant. However in 1893, the US supreme court ruled in the case of “NIX vs. HEDDEN” that they were to be considered vegetables. What are we talking about?

Ans.: Tomato

3. Traditionally there are 101 classical stories. Most of them were initially composed to last a whole night. Nowadays there is increasing popularity for concise versions of every story (lasting 2-4 hours instead of a whole night) . Which form of ancient dance are we talking about?

Ans.: Kathakali

4. He changed his surname from “Sakpal” to “_________” with the recommendation of his teacher from his native village in Ratnagiri district. He was selected by the Gayakwad ruler to travel to the United States and enroll at Columbia University, with a scholarship of $11.5 per month. In 1916, he was awarded a Ph.D. for a thesis, which he eventually published in book form as The Evolution of Provincial Finance in British India. Who?

Ans.: Dr. BR Ambedkar

5. At the Battle of Pollilur in 1780, it was effectively used on a large scale against British Army. Later in 1797 a British officer Col. William Congreve took the idea to England, what are we talking about?

Ans.: Rockets which were used by Tipu sultan against East India Co.

6. How do we better know this chronology of events:

• June 15th 1648 – St Mary’s Church is fortified and a large cannon is placed on the roof which was fired by ‘One-Eyed Jack Thompson’.
• July 14th / July 15th 1648 – The Royalist fort within the walls at St Mary’s church is blown to pieces and their main cannon battery is destroyed.
• August 28th 1648 – The Royalists lay down their arms, open the gates of Colchester and surrender to the Parliamentarians.

Ans.: Humpty Dumpty, the nursery rhyme.

7. Identify the legend.

7

7

Ans.: Conrad Hilton

8. Identify the man in the picture and the piece of work in his hand.

8

8

Ans.: Dante Alighieri and The Divine Comedy.

9. Identify the author.

9

9

Ans.: Karan Bajaj, author of Keep off the grass.

10. Who is the advertiser.

10

10

Ans.: Cycle agarbattis.