jump to navigation

Centennial Collection: The India Quiz July 17, 2010

Posted by Gyaniz in Specials.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
12 comments

1. Identify and Connect.

Connect

Ans.: Airports in India

A.Vir Savarkar (Port Blair)
B.Rajiv Gandhi (Hyderabad)
C.Sathya Sai Baba (Puttaparthi)
D.Lokpriya Gopinath Bordoloi (Guwahati)
E.Jayaprakash Narayan (Patna)
F.Sardar Vallabh Bhai Patel (Ahmedabad/Gandhinagar)
G.Birsa Munda (Ranchi)
I.Dr.B.R.Ambedkar (Nagpur)
J.Biju Patnaik (Bhubaneswar)
K.Chaudhry Charan Singh (Luckhnow)
L.Netaji Subhash Chandra Bose (Kolkata)

2. Easy one. Identify this genre of vehicle 😉

Ans.: Jugaad

Jugaad are locally made motor vehicles that are used mostly in small villages as a means of low cost transportation in India. “Jugaad” is also a colloquial Hindi word that can mean an innovative fix, sometimes pejoratively used for solutions that bend rules, or a resource that can be used as such or a person who can solve a vexatious issue. It is used as much for enterprising street mechanics as for political fixers. In essence, it is a tribute to native genius, and lateral thinking.

Jugaad vehicles cost around Rs. 20,000 (less than US$ 400). They are known for having poor brakes and can not go beyond 60 km/h. They operate on diesel fuel and are just ordinary water pump sets converted into engines.

The brakes of these vehicles very often fail and one of the passengers jumps down and applies a manual wooden block as a brake. These vehicles do not have any vehicle registration plate as they are not registered with the Regional Transport Office (RTO). Hence, they end up not paying any road tax.

3. Identify the lady with Rabindra Nath Tagore.

Ans.: Helen Keller

4. Connect A & B


Ans.: Patanjali

The statue is of Patanjali and Patanjali Yogpeeth was started by Baba Ramdev.

5. Connect the dame to the logo.


Ans.: Prithvi Theatre and the lady is Sanjana Kapoor.

6. Identify all the three and where are these statues located?

Ans: Shri Krishna Deva Raya with queens Chinna Devi and Tirumala Devi at Tirupati Temple.

7. Which Indian city is named after this Yogi?

Ans.: Gorakhpur after Baba Gorakhnath

8. Identify this genius, who has given smiles to many faces.

Ans.: Anand Kumar, “Super 30

9. Identify the lady. (The gents are quite well known, so dont bother about them :P)

Ans.: Usha Khanna, regarded as the first female music director of Indian Film industry.

10. What is this map about?

Ans.: PIN Code Map of India.

Team Gyaniz

Advertisements

The Week That Was #5 January 28, 2009

Posted by Gyaniz in TWTW-The Week that Was.
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
10 comments

Q1. Identify the logo
q1
Ans.: Dubai Shopping Festival

Q2. Identify the place
q2
Ans.: Guantanamo Bay

Q3. Put funda
q3
Ans.: PM Manmohan Singh’s family praying for his good health.

Q4. Identify. [Hint he will be fighting against an interesting candidate in the coming election]
q42
Ans.: BJP’s MP Yogi Adityanath from Gorakhpur would be up against Bhojpuri filmstar Bhojpuri filmstar Manoj Tiwari (samajwadi party) in the upcoming LS elections.

Q5. Identify, very much in news these days.
Q5
Ans.: Bharat Kumar, lawyer of Ramalinga Raju (Satyam)

Q6. Jai Ho, Identify this young footballer and also tell us about his achievement.
q62
Ans.: Sunil Chhetri, he was in news for the call he got from Coventry Football club.

Q7. Identify the place/occasion/meeting/summit.
Q7
Ans.: World Economic Forum (WEF) at Davos.